Шведська КУХНЯ: 10 ГОЛОВНИХ страв

Шведська кухня - це набагато більше, ніж раціон Карлсона: плюшки та м'ясні фрикадельки. 

Про десяти найбільш яскравих особливостей шведської кухні - читайте нижче.





1. Брусничне варення до котлет. Чому б і ні?


Нарівні з кетчупом і гірчицею до деяких гарячих страв в Швеції подають брусничне варення: до котлеток і млинців, до каші і кров'яної ковбаси (blodpudding). При цьому, незважаючи на солодкість, його рідко намазують на хліб. Справжні поціновувачі дикої природи, багато шведів з дитинства звикли збирати брусницю і варити варення з цих терпких червоних ягід.



2. Маринованная оселедець - завсідник шведського столу


Будь то Різдво, Новий рік, Мідсоммар (Свято середини літа) або Пасха, жоден святковий стіл в Швеції не обходиться без маринованого оселедця (sill). Традиція маринувати наявну в достатку в Північному і Балтійському морях оселедець існує ще з часів середньовіччя. Маринади для оселедця готуються на будь-який смак - з гірчицею, цибулею, часником, кропом, буряком, каррі - і це далеко не повний список. Оселедець найчастіше їдять з відвареною картоплею, сметаною, дрібно нарізування зеленою цибулею, з витриманим твердим сиром, іноді з вареними яйцями, і, звичайно, з хрусткими хлібцями.


Те, що по-російськи називається «шведський стіл», це перш за все стіл Різдвяний. Господарі готують безліч закусок і гарячого на вибір, але почесне місце незмінно займає маринований оселедець.



3. Хрусткі хлібці - вам з чим?

Крім м'якого хліба з маслом, незмінним інгредієнтом будь-якого обіду або вечері є хлібці (knäckebröd). Піч їх в Швеції почали більше 500 років тому, і з самого початку хлібці вважалися їжею бідняків. При правильному зберіганні хрусткі хлібці зберігають свої смакові якості не менше року, і до сих пір залишаються одним з найбільш універсальних продуктів. Різні за формою, товщині, складу, консистенції і смаку, хлібці займають цілі полки в супермаркетах. Варіації бутербродів з хрустких хлібців безмежні: з нарізаними вареними яйцями і ікрою з тюбика на сніданок, з шинкою, сиром і скибочками огірка на обід або з маслом на вечерю. Так, і з брусничним варенням, звичайно ж!


Хрусткі хлібці на просушування.




4. Бутерброд з креветками - спадкоємець тарілки

Шведська традиція бутербродів зародилася в XV столітті, коли товсті скибки хліба використовувалися в якості тарілок. У Швеції сендвіч з креветками (räksmörgås) - як і раніше блюдо, гідне короля. Що складається з суміші дрібно рубаних варених яєць, салату, помідорів і огірків, ця закуска з морепродуктів часто увінчана ікорним соусом (romsås) - сметаною, перемішаної з гілочками кропу і ікрою. Бутерброд з креветками - невід'ємна частина шведської культури, завдяки чому виникло популярний вислів: «glida in på en räkmacka» (буквально «вскользнуть на бутерброді з креветками»), що означає отримати перевагу або добитися чогось без особливих зусиль.



5. Гороховий суп і млинчики - атрибути четверга

Для багатьох шведів гороховий суп і млинчики (ärtsoppa och pannkakor) по четвергах - важливі дитячі спогади. Існують розхожі думки про витоки гастрономічного ритуалу: за однією версією, католики (а до 16 століття Швеція була католицькою країною) не їдять м'ясо по п'ятницях, і тому наїдалися ситним гороховим супом по четвергах, за іншою - гороховий суп був простим в приготуванні стравою для прислуги , яка працювала по півдня по четвергах. Не залежно від її походження, ця кулінарна особливість міцно закріпилася, і в більшості традиційних ресторанів на ланч по четвергах подають гороховий суп і млинчики з брусничним джемом або будь-яким іншим видом варення (sylt).



6. Торт "Принцесса" - королівська слабкість

«Торт Прицесса» - не тільки для їх королівських величність. Цим тортом жителі Швеції традиційно відзначають знаменні події у своєму житті.

Вітрина жодної поважає себе цукерні не обійдеться без ніжно-зеленого Торта принцес (prinsesstårta), увінчаного червоною цукрової трояндою. Кілька шарів бісквіта, промазаних варенням і ванільним кремом, покривають збитими вершками і зверху - тонким шаром солодкого зеленого марципану. Торт дебютував в 1920 році з легкої руки Йенні Окерстрём. Вона була вчителькою дочок принца Карла Бернадотта, брата короля Густава V, - принцес Маргарети, Марти і Астрід, які так любили цей торт, що з часом він став називатися в їх честь. Незважаючи на те, що офіційна тиждень торта принцес - третій тиждень вересня, це популярне частування широко використовується для святкування особливих подій. Сьогодні його готують в різних кольорах - від класичного зеленого до жовтого на Великдень, червоного - на Різдво, оранжевого - на Хеллоуїн і білого - на весілля.



7. Солодке свято - червона дата

Знамениті булочки з корицею, у яких навіть є свій день - 4 жовтня.
Швед завжди знайде привід поласувати солодким - солодощів навіть відведені особливі дні в календарі. День булочки з корицею (Kanelbullens dag) відзначається 4 жовтня. Булочки семла, наповнені кремом і мигдальної пастою (semlor) за традицією їдять в «жирний вівторок» (fettisdagen) - за день до початку Великого посту. Свіжоспеченого вафлі (våfflor) їдять 25 березня, а вершковий бісквіт, прикрашений шоколадним або марципанові силуетом короля Густава Адольфа (Gustav Adolfs-bakelse), прийнято є 6 листопада в пам'ять про шведському монарху, який був убитий в цей день в 1632 році в битві при Лютцене.

8. Рак - всьому голова

У «ракових вечірок» своя атрибутика - посуд з раками, китайські ліхтарики і смішні ковпачки.
«Ракові вечірки» (kräftskivor) в Швеції - символ серпня. Прісноводних і морських раків поїдають теплими літніми вечорами в садах і на балконах по всій країні. У XVI столітті, коли почала складатися ця традиція, раки були по кишені лише вищим класом і аристократії. Згодом вони стали національним делікатесом для всіх. Раків почали не тільки ловити в Швеції, але і імпортувати з інших країн - і ціна на них значно знизилася.


9. Квашена салака - пахне не трояндами

У кожній національній кухні (по крайней мере, так вважають шведи) є блюдо, що приводить в жах і аборигенів, і гостей. У Швеції в цій ролі виступає квашена салака (surströmming) - вона з'являється на полицях магазинів у другій половині серпня. Традиція така: розпухлі банки з салакою відкривають на свіжому повітрі через нестерпного смороду. У букеті запахів поєднуються ноти тухлих яєць і каналізації. Квашену салаку при цьому дійсно їдять. Ніщо людське шведам не чуже: іноді так хочеться свіжої рибки.



10. Солодощі - по суботах

Середньостатистична шведська сім'я, соcтоящую з двох дорослих і двох дітей, з'їдає 1,2 кг цукерок в тиждень - більшість з них в суботу, офіційний день солодощів. Традиція ця пов'язана з сумнівним медичним експериментом. У 1940-50-х роках в психіатричній лікарні міста Лунда пацієнтів в рамках дослідження годували великою кількістю цукерок, щоб навмисно викликати карієс. Грунтуючись на результатах експерименту, який встановив прямий зв'язок між поїданням солодкого і карієсом, національний Медичний рада рекомендувала шведам обмежити поїдання цукерок до одного разу на тиждень. Цього неписаного правила багато сімей дотримуються і до цього дня.







1 коментар:

  1. ВСІ ЧИТАТИ ЦЕ СВІДЧЕННЯ, ЯК Я ОТРИМАВ ПОЗИЦІЮ У ЛЕГІТОВОЇ І ДОВІРНОЇ КРЕДИТНОЇ КОМПАНІЇ Мене звати Керстін Ліс, я шукав позику для погашення своїх боргів, усі, кого я зустрічав, шахраї і брали гроші, поки нарешті не зустрівся з паном Бенджаміном Брейл Лі Він зміг дати мені позику в розмірі 450 000,00 рублів. Він також допоміг іншим моїм колегам. я сьогодні розмовляю як найщасливіша людина у всьому світі, і я сказав собі, що будь-який позикодавець, який рятує мою сім'ю від нашого бідного становища, я розповім це ім'я всьому світу, і я дуже радий сказати, що моя сім'я повернувся назавжди, тому що я потребував позики, щоб розпочати своє життя спочатку, оскільки я одинока мама з трьома дітьми, і весь світ здавалося, що це висить на мені, поки я не мав на увазі, що БОГ прислав позикодавця, який змінив моє життя і сім'ї моєї сім'ї, БОГ, який боїться позикодавця, містере, Веніамін, він був БОГ-Спаситель, посланий рятувати мою сім'ю, і спочатку я думав, що це не стане можливим, поки я не отримаю свою позику, я запросив його до своєї сім'ї - разом із стороною, яку він не відмовив, і я пораджу будь-кому, хто справді потребує позики, зв'язатися з паном Бенджаміном Брейлем Лі електронною поштою за адресою (247officedept@gmail.com), оскільки він є найбільш розуміючим і добрим сердечним позикодавцем. коли-небудь зустрічалися з турботливим серцем. Він не знає, що я роблю це, поширюючи свою доброзичливість до мене, але я відчуваю, що маю поділитися цим з усіма вами, зв’язавшись з потрібною позиковою компанією електронною поштою за адресою: 247officedept@gmail.com або whatsapp + 1-989-394-3740. .

    ВідповістиВидалити