Священна шведська Фіка. Швеція блог. Частина 19




Священна шведська Фіка
Як обіцяла, розповім, за що Швецію легко і просто полюбити. 
Красиві блондинки і електрички будуть потім, а сьогодні - про хліб насущний, яким в Швеції безсумнівно є Фіка. Фіка (fika) - це перерва на каву (теоретично, допускаються й інші напої на зразок чаю, але фактично - шведи п'ють каву), що вживається вприкуску з чимось солодким (традиційна плюшка з корицею, шоколадні кульки, кексік, печиво), або з їжею посущественнее, наприклад, сендвічем, пирогом і т.п. 
 

Це тільки одна сторона фики, друга і не менш важлива - спілкування. Обмін останніми новинами, плітками, видами на врожай і політичний клімат - все те, що дозволяє відволіктися від роботи (про неї на Фике говорити не прийнято) і соціалізуватися. Хоч, втім, на фіку також запросто ходять і поодинці, або в компанії книги або ноутбука. У мене на роботі Фіка для кожного відділу проводиться в різні дні (звичайно, все вільні влаштовувати її собі самі коли забажають, це доповнення), і цей годинну перерву на балаканину і ласощі вважається цілком собі робочим часом.

Саме слово "Фіка" означає одночасно і кави, і перерва, і дієслово. Шведи не пропонують піти на каву, вони пропонують fika. Чи не цураються земних радощів і не надмірно старанні в роботі шведи фіку вважають священною непорушною коровою, а право на неї - незаперечним. Фіка - це відпочинок, пауза, маленьке заохочення себе коханого, а для шведів - абосолютно обов'язкове.

Зізнатися, ми до Фике звикли швидко і з радістю. Навіть якщо просто шляєшся цілий день безробітні прогулюючись, то короткий відпочинок все одно доводиться дуже до речі, а якщо здійснюєш подвиги на зразок шопінгу, то Фіка - питання виживання :) Коли ми п'ємо каву вдома, ми все одно називаємо процес фікой, і виправдовуємо шведської традицією додавання до кофию якихось шкідливих і смачних углеводіков.
речі, про сам кави. Я абсолютно не фанат і не знавець кави. Я спокійно можу жити без нього хоч греблю гати (кавові зерна в шоколаді - не береться до уваги!). Іноді мені хочеться смаку кави, і тоді я його п'ю, нічого спільного з пробудженням кави для мене не має - часто я взагалі його употрбляю на сон грядущий. У Швеції я до нього звикла більше, і п'ю частіше, все одно залишаючись при цьому tea-drinker - я єдина людина на поверсі, який п'є чай. Але в Швеції каву неймовірно смачний. Абсолютно і взагалі. П'ю я найчастіше латте або капучіно, і регулярно спостерігаю, з якою любов'ю і ретельністю готують кожну чашку. Будучи в Києві, зайшла в одне з улюблених місць, де раніше могла сидіти з книжкою і чашкою кави, і той самий кави здався мені прісним і безбарвним в порівнянні з тим, яким напувають в Швеції.

Узагальнювати смакові якості напою мені дозволяє те, що в Швеції немає великої різниці між кав'ярнями, і вишукувати де кава краще - зовсім нема чого. Кава буде приблизно однаково гарний.
Кав'ярні дуже схожі і, я б сказала, вони все досить прості (ніяких супер-концепцій, арт-хрін, напоїв з назвами типу "сльози незайманого"). Як правило, в них самообслуговування - замовив, і сам неси від прилавка за столик своє замовлення. Нерідко посуд і прилади трапляються зі слідами нелегке життя і потертостями від частих побачень з посудомийній машиною - ніхто цим не заморочується, будемо простіше. На вітрині виставлені солодощі і бутерброди, але часто є ще і більш широке меню - печена картопля, салат, паста, іноді навіть суп. Чого в кафе немає як класу - так це алкоголю.

Перелік кавових напоїв завжди на самому видному місці - всі сорти і розміри чашок. Чай я пила в таких тільки один раз і більше не буду - він був представлений однією жалюгідною рядком на тлі кавового достатку, і нічого доброго з себе не предстваляющая. Ціни в кав'ярнях в рази не відрізняються, але є, звичайно, дорожче і дешевше. До перших відносяться, в основному, мережеві кав'ярні великих мереж, які вважаються overpriced - Espresso House, Wayne's Coffee, Barista, де ціна великого латте ~ 40 крон, а до других - менш помітні, але від цього не менш затишні представники мереж поменше або зовсім одинаки , в яких той же напій коштує 25-30 крон. Кавових місць дуже багато, і для того, щоб завести своє улюблене, потрібно постаратися. При цьому воно точно не буде відрізнятися якістю кави або їжі. Видом з вікна, атмосферою, зручними подушками або привабливістю дівчинки за стійкою - вполе так.

Днями я виявила нову, ще не досліджену кафешку, в якій мене в саме серце вразила наявність на видному місці банок з заварним чаєм. Я так розгубилася від побаченого, що за звичкою (шведської :)) замовила каву. До речі, саме Скандинавія разом з Нідерландами попереду планети всієї за споживанням кави на душу населення - перші 6 рядків рейтингу належать саме їм. Так що тут знають про каву і про те, як його готувати.
Letyshops

0 коммент.: